Saturday, September 26, 2009

Prambanan



Prambanan je dedinka na ceste zo Sola do Yogyakarty. Dedinka sama o sebe nie je zaujímavá, ale dôvodom, prečo je to turistické mesto je komplex Hindu chrámov. Cestou zo Sola sme si preventívne zobrali autobus ekonomickej triedy, lebo sa držíme hesla že každá skúsenosť je dobrá skúsenosť. Cesta tam nebola zlá, lebo sme mali miesta na sedenie a nikto nám nesedel na kolienku.
Chrámy sú naozaj úžasné. Hlavný komplex je Chrám Vishnu, Chrám Brahma a Chrám Shiva. Okrem toho sú tu ďalšie menšie chrámiky, ktoré nie sú tak frekventovane navštevované, lebo sú trochu ďalej od vchodu a domáci sú podľa mňa moc leniví na to, aby tam šli. Všade sú nápisy Dilarang naik alebo Dilarang duduk, čo znamená Sem nestúpajte a sem nesadajte. Domáci tieto nápisy ale ignorujú. Taktiež je smutné, že po sebe nechávajp kopec bordelu a tým znehodnocujú tieto pamiatky.
Každopádne sa oplatí si tieto chrámy ísť pozrieť, pokiaľ človek navštevuje Indonéziu.
Pokračovanie do Yogyakarty bolo pre nás tiež dosť výsmešné. Nasadli sme do autobusu, tiež ekonomickej triedy, ktorý bol však úplne preplnený. Tak sme sedeli hneď vedľa šoféra na akomsi schodíku, pevne sme sa držali, aby sme nevypadli z dverí. Autobusy tu sú hop on - hop off (naskoč a vyskoč). Keď sme naskakovali, ešte sme ani poriadne neboli dnu už sa pohol a ked sme vyskakovali tak to bolo podobne. Predne dvere sú vždy otvorené a sprievodca (asi to bol sprievodca)v nich stál celú dobu, pomáhal ľuďom pri vyskakovaní a podával im tašky. No prosto je to tu zábava...

1 comment:

  1. hahaha, to je ako v Slunce, Seno,... :D "nezastavujeeem, mame spozdeni, nezastavujeeeem" :D fun!

    ReplyDelete