Wednesday, August 26, 2009

Malang - mesto jablk



Hovori sa, ze mesto Malang je mesto jablk. Je pravda, ze sme tu uz nasli asi 3 druhy jablk, ale asi sme sa dostatocne nerozkukali, alebo nie je sezona. Kazdopadne je to zaujimave mesto. Vsetci hovoria, ze je pokojne, no nam to vdaka doprave az tak nepripada. Predtym, ako sme sem prisli, sme sa dusovali, ako budeme jazdit na motorke, no zatial to vyzera, ze sa zacneme ucit prechadzat cez cestu.
V Malangu mozete vidiet alun-alun, co je namestie, trosku parkoidenho charakteru, kde sa ale neda nic robit, iba si sadnut na lavicku a klabosit s kamosmi. Dalej tu maju krasny kostol, rimsko katolicky, ktory vyzera asi ako nas Dom sv. Martina v mensom. Zaujimave je, ze kostol je tu otvoreny iba v case omse, cize iba sobotu a nedelu a aj to len v urcene hodiny. Okrem toho tu je socha pana Tugu, podla ktoreho je pomenovane aj jedno cele namesticko. Inak sa tu nic moc neda robit. Indonezska kultura sa toci hlavne okolo jedla a teda ked si chcete vecer vyrazit, dost pravdepodobne skoncite v kaviarnicke, restauracii alebo na chodniku na koberceku. To je asi jedina zabava, ktoru tu clovek moze mat.
Pre potesienie ludi, ktori radi nakupuju, aj Malang ma dva velke obchodne domy. Jeden zvany Matos je nieco ako nasa trznica, len trosku viac na urovni a druhy zvany MOG (em o ke) ma aj normalne obchody. No a ta dobra sprava je, ze aj ked je to drahe oblecenie v pomeroch indonezskych, pre nas nepresahuje 10 EUR. Takze pokial chcete nakupit celkom pekne veci, tak sa to urcite oplati. Samozrejme, ze treba ratat s tym, ze Indonezania su vzrastom ovela mensi ako my, cize veci pre ludi nad 175 cm asi nenajdete.
Momentalne sa nam dari sa zoznamovat s mensinou zahranicnych turistov, studentov alebo stazistov a teda miesto Bahasa trenujeme anglictinu. Zivot tu treba brat pozitivne, s nadhladom a nezamyslat sa nad tym, preco tak ludia ziju. Myslim, ze keby sme to spravili, tak by nam tu uz z toho hrabkalo a opustali by sme sa niekde v izbietke.
Aby som spomenula aj nejaku pozitivnu vec, Malang ma krasne okolie. Hory nie su vzdialene viac ako hodinku ci dve autom a teda pre ludi, ktori radi trekuju. Najznamejsie je asi Bromo, kam sa chystame uz asi druhy tyzden, dalej tu maju horuce pramene a vodopady a ostrovceky, kde su krasne laguny. Zatial sme o nich poculi iba z rozpravania a dost sa tesime si to kuknut na vlastne oci. Dufam len, ze nas to nesklame.

No comments:

Post a Comment