Monday, February 21, 2011

Športovanie v Indonézii

Tento článok som chcela venovať športovaniu v Indonézii, konkrétne v mojom meste, Bandung.
Indonézania, teda veľká väčšina vstáva okolo 5 alebo 6 ráno. Súvisí to s náboženstvom, keďže 70% sú muslimovia a tí vstávajú o 5 ráno na prvú modlitbu. Indonézske porekadlo tiež hovorí, že tí, ktorí vstanú skôr, budú bohatší a dostanú viac ako vyspávači. Takže aj cez víkend ťažko hovoriť o nejakom víkendovom vyspávaní ako ho poznáme my.
Mnoho ľudí sa venuje športu. No a športovať tu treba ráno, keď ešte nie je teplo a nie je tak veľmi cítiť znečistenie. Obľúbené športy sú futsal, badminton, ktoré sa hrajú v hale, kde za 2 hodiny zaplatíte maximálne 1 euro, alebo sa venujú behu a cyklistike. Beh tu je trošku výzvou, Indonézania nemajú chodníky a teda sa beží pri ceste. Aj preto je výhodné ísť skoro ráno, keď ešte ľudia nejdú do práce a doprava nie je tak frekventovaná alebo neskoro večer, keď už ľudia spia.
V Bandungu je každú nedeľu veľká udalosť - Car free day alebo Deň bez áut. Hlavnú ulicu v obľubenej časti mesta uzavrú pred autami. I keď pôvodný zámer bol asi šport, dnes sa to už tak nedá nazvať. Ale to neznamená, že to nie je super akcia. Cesta, ktorá je uzavretá má možno 500 metrov (možno viac, nie som dobrá v odhadoch) a stala sa úžasným miestom predaja a ponúkania všetkého možného. Od hudobných akcií, cez aerobik hodiny priamo na ceste, stánkov s jedlom všetkého druhu a firiem prezentujúcich svoje produkty tam nájdete určite to svoje. Tiež sa nedá povedať, že ide o deň, lebo akcia trvá od 6 do 10 rána. Atmosfére je úžasná, ale má ďaleko od športu a mení sa skôr na kulinérsku obchôdzku. Každopádne oplatí sa privstať si a ísť sa tam pozrieť. Najlepšie je, ak človek vstane a ide peši alebo na bicykli na túto akciu. Cestou má pohyb a športuje a na mieste si dá raňajky.
Veľký rozdiel je športovanie dievčat a chlapcov. Chlapci sú tak nejako považovaní za typy, ktoré budú športovať, no dievčatá športy neobľubujú. Ak si idú zabehať na 10 minút, tak už majú za sebou obrovský výkon a pokiaľ chcú upraviť postavy, tak radšej idú na diétu. Každopádne, kto chce, ten si to svoje nájde, len niekedy treba byť trpezlivý (hlavne s dierami na cestách), opatrný (kvôli množstvu áut a motoriek na cestách) a vytrvalý (nevdzávať sa i keď okolie nepraje).

1 comment:

  1. Na Indonézii mám len tie najlepšie spomienky. Precestovali sme ju pred pár rokmi s partnerkou len s batohom. Nemali sme prakticky nič. Len základné doklady, chytré hodinky a telefón. :) Proste taká punková dovolená. Peňazí moc nebolo, takže sme spali rôzne vonku, u ľudí a tak. To isté s jedlom. Na jedlo sme si zarábali prácou. Je to skvelá skúsenosť, ktorá ma osobne veľa posunula. :)

    ReplyDelete