Wednesday, April 14, 2010

Bali



Bali je tiež časť Indonézie. Síce to veľa ľudí nevie a veľa ľudí si myslí, že Bali je samostatný ostrov, stále je to časť Indonézie.
Naše prvé kroky (moje a mojej rodiny) sa uberali smerom na Gili ostrovy. Bali je malický ostrovček a pokiaľ má človek čas, určite by si mal ísť kuknúť ostrovy čo sú hneď vedľa, ako je Lombok alebo Gili (Sú tri Gili ostrovy, Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air).
Pre cestovateľov z Bali ide rýchlo loď priamo na Gili Trawangan, odkiaľ sme si my zaplatili charter loďku rovno na Gili Meno. Gili ostrovčky sú krásne a oplatí sa ostať tam, pokiaľ si chce človek užiť krásne pláže, koraly a šnorchlovanie. Náš hotel bol bungalow rovno na pláži, takže prvé, čo sme spravili keď sme vstali bolo plávanie pri východe slnka. Šnorchlovať sa dá tiež hneď kúsok od pláže, hneď sú tam koraly a rybky.
Gili Meno je najtichší ostrov z troch Gili ostrovov, je tam menej hotelov a menej turistov. Celý ostrov sa dá obísť za 1,5 hodiny, majú tam celkom pekný vtáčí park, kde vám vtáčiky sadnú rovno na ruku alebo plece, ale netreba očakávať príliš veľa.
Ostrov bali je tiež krásny. Kuta je miesto, kde ostáva väčšina turistov a teda je tam nájdete viacej "bule" ako domácich. Kuta je inak strašne preplnená a je tam neustále dopravná zápcha. Tá je aj o 1 ráno, keď ludia idú do barov. Je tam veľa obchodov a pláž, ale nakoľko sú veľké vlny, užívajú si ju hlavne surféri. Je tam plno masérov a warungov a ceny sú porovnateľne nižsie s našimi. Pokiaľ kupujete v obchodoch, kde na veciach nie sú cenovky, treba vždy zjednávať. Oni sa budú tváriť, že sa nedá a že to kupujú draho, ale to iba preto, že ste bieli, takže treba dať polovicu až tretinu dole a to určite. Niekedy pomáha tváriť sa, že odchádzate a teda to nechcete kúpiť.
Pokiaľ chce človek vidieť trošku z kultúry Bali, je treba ísť do Ubudu. Tam je veľa chrámikov, galérií a miestnych umelcov. Ľudia sú veľmi priateľskí a tešia sa, keď cudzinci prejavia záujem, i keď na druhej strane vás budú určite chcieť ošklbať aj o posledný cent. Myslím si, že to je hlboko zakorenené v ich mysliach a aj keď to tak nemyslia, prosto si nevedia pomôcť.
Každopádne ísť na Bali je určite skvelá dovolenka, dá sa tam zabaviť, niečo vidieť a každý si nájde to svoje.

No comments:

Post a Comment